Millers/Motul lepszy od TWS?
Millers/Motul lepszy od TWS?
Zastanawiam się nad sensem zmiany oleju. Mam 50000km przebiegu, od nowości na TWS z ASO, wymieniany co 10-15tys. Co sądzicie o przejściu na Millersa 10W60, ewentualnie jakiś Motul - tu jest problem, bo Motul nie rekomenduje żadnego ze swoich olejów do M3. Można wybierać między 15W50 a 20W60. Warto? I który?
Re: Millers/Motul lepszy od TWS?
Ja rozważałbym dwa: Liqui Moly i Millers (z przewagą LM, jeśli ma być to DD), resztą nie zawracałbym sobie gitary (Valvo to niestety nie pełen syntetyk).
PS. coraz częściej, na podstawie testów jak i własnych obserwacji odnoszę wrażenie, że Castrol to brytyjskie marketingowe ścierwo, bardzo nierównej jakości (właściwie niezłe epitafium dla niemalże całego ich przemysłu (póki nie zostaje przejęty) swoją drogą),
PS. coraz częściej, na podstawie testów jak i własnych obserwacji odnoszę wrażenie, że Castrol to brytyjskie marketingowe ścierwo, bardzo nierównej jakości (właściwie niezłe epitafium dla niemalże całego ich przemysłu (póki nie zostaje przejęty) swoją drogą),
Ja szczerze mówiąc nie trawię Castrola od kilku lat. Miałem przygody z silnikiem w Audi, ponoć w związku z Castrolem... No cóż, m3 mam nie od nowości więc pozostaje mi ewentualnie przejście na coś innego.
Czy ktoś jeszcze na forum ma jakieś doświadczenia z olejami silnikowymi dla e92?
Skróć interwały to po pierwsze, olej do tego motura bym zalał od LM. Odezwij się do konrad95x bo on się jakiś czas temu doktoryzował o olejach.
No Fear - No Fun!
Jak widać każdy poleca inny
Dzięki.

Syty polecił Ci to samo, nic innego (Liqui Moly) - możesz szukać, ale wierz mi, już wielu się doktoryzowało z tego tutaj i na świecie 
Na forum M5 E39 bodaj jest topic o olejach, gdzie umieściłem porównanie dot. osadów etc. - poszukaj.

Na forum M5 E39 bodaj jest topic o olejach, gdzie umieściłem porównanie dot. osadów etc. - poszukaj.
Nie mówię tylko o Sytym
Ale rzeczywiście przewaga "znawców olejowych" mówi o Liqui Moly i Millersie. Nie mam pojęcia czy da się znaleźć odpowiedź na pytanie, który z nich może być rzeczywiście lepszy. Myślę że w tym momencie to już w miarę obojętne, najważniejsze żeby wyeliminować Castrola, o którym głośno(negatywnie) na zachodnich forach. BMW napewno nie dobierało tego oleju na podstawie najwyższej jakości, a na podstawie najlepszego, zapewne miliardowego biznesu.

Z tego, co pamiętam, Millers miał wyższą temp. płynięcia, także na mrozy gorzej nadawał się od LM.
LM z kolei siedzi od lat w DTM'ach (zresztą razem z BMW) itp. seriach, to Niemcy + pewnie najwięcej testów przeprowadzają na ichnich motorach - your choice
LM z kolei siedzi od lat w DTM'ach (zresztą razem z BMW) itp. seriach, to Niemcy + pewnie najwięcej testów przeprowadzają na ichnich motorach - your choice

Lassie jeszcze trochę i mnie namówisz. Od zawsze na Castrolu ale co mi tam spróbuję LM 

KM5
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Z tymi problemami jakościowymi Castrola to kompletne bzdury.
Po pierwsze ludzie kupują byle co u handlarzy z giełdy,którzy teraz przenieśli się do internetu ze swoimi najniższymi cenami.
Po drugie debilni producenci aut wydłużający okresy między inspekcjami do 25-30tyś km i stąd później opinie,że castrol gówniany,że mobil gówniany itd.
Jeżeli mamy auto od nowości i od początku jeździmy na jednym oleju wymieniamy regularnie zrobimy 150-200tyś wtedy możemy się wypowiadać. Ja miałem dwa takie auta jeżdżące na castrolu i silniki były jak nowe czyste,zero problemów, żadnego zużycia oleju itd.
Dla mnie to bardzo dobre oleje.
Nie można porównać jazdy na Millersie czy LM zmienianym co 8-10tyś km do jazdy na Castrolu zmienianym co 25-30tyś a większość osób tak robi.
Po pierwsze ludzie kupują byle co u handlarzy z giełdy,którzy teraz przenieśli się do internetu ze swoimi najniższymi cenami.
Po drugie debilni producenci aut wydłużający okresy między inspekcjami do 25-30tyś km i stąd później opinie,że castrol gówniany,że mobil gówniany itd.
Jeżeli mamy auto od nowości i od początku jeździmy na jednym oleju wymieniamy regularnie zrobimy 150-200tyś wtedy możemy się wypowiadać. Ja miałem dwa takie auta jeżdżące na castrolu i silniki były jak nowe czyste,zero problemów, żadnego zużycia oleju itd.
Dla mnie to bardzo dobre oleje.
Nie można porównać jazdy na Millersie czy LM zmienianym co 8-10tyś km do jazdy na Castrolu zmienianym co 25-30tyś a większość osób tak robi.
Mały, ale to widać nawet po kartach charakterystyki w relacji do w/w marek.
Poza tym, nie można założyć z góry, że testy dot. osadów etc. kitują, tak samo jak ludzie, którzy przeszli na inne (można poczytać np. na m5board, a często są to goście regularnie trackujący) - Castrol już dawno stracił patent na bycie mega super exclusive olejem opracowanym na podstawie technologii z rozbitych spodków przybyszów z Alfa Centauri - takie bajki można było wciskać w 2000 roku.
Mój silnik po Castrolu też jest czysty, ale nie ufam im i tyle - nie będę więcej ryzykował.
PS. wiem jak wyglądał Castrol i jak chodził na nim silnik, gdy w dupowozie zmienili mi w ASO (z Valvoline 0W30)...dziękuję.
Poza tym, nie można założyć z góry, że testy dot. osadów etc. kitują, tak samo jak ludzie, którzy przeszli na inne (można poczytać np. na m5board, a często są to goście regularnie trackujący) - Castrol już dawno stracił patent na bycie mega super exclusive olejem opracowanym na podstawie technologii z rozbitych spodków przybyszów z Alfa Centauri - takie bajki można było wciskać w 2000 roku.
Mój silnik po Castrolu też jest czysty, ale nie ufam im i tyle - nie będę więcej ryzykował.
PS. wiem jak wyglądał Castrol i jak chodził na nim silnik, gdy w dupowozie zmienili mi w ASO (z Valvoline 0W30)...dziękuję.
Mały, nie bzdury, tylko poczytaj troche fora z innych krajów, to zobaczysz co piszą o Castrolu....
Dla wielu ludzi firma, która wywalcza sobie sądownie prawo do wciskania ciemnoty nie jest wiarygodna.... do tego to nie jest żadna firma, tylko marka marketingowa, a olej już jest mniej ważną rzeczą, i myk polega na tym, że kupując ten sam typ ich oleju, możesz kupić zupełnie co innego, w zależności, kto akurat był ich producentem w danym kraju....
W PL bym sie nie zdziwił, jakby sie okazało, że Orlen czy Lotos robi im olej, a co lepsze, jakaś rafineria na Ukrainie czy Białorusi.
Dla wielu ludzi firma, która wywalcza sobie sądownie prawo do wciskania ciemnoty nie jest wiarygodna.... do tego to nie jest żadna firma, tylko marka marketingowa, a olej już jest mniej ważną rzeczą, i myk polega na tym, że kupując ten sam typ ich oleju, możesz kupić zupełnie co innego, w zależności, kto akurat był ich producentem w danym kraju....
W PL bym sie nie zdziwił, jakby sie okazało, że Orlen czy Lotos robi im olej, a co lepsze, jakaś rafineria na Ukrainie czy Białorusi.
Pozdrówka!
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Boogie to jest tylko kwestia sprzedawców.
Zamawiając TWSa mogę wybrać np tańszy 2-3zł rozlew z Węgier ale nigdy tego nie zrobiłem.
Tak jak mówiłem cena robi swoje.
Zamawiając TWSa mogę wybrać np tańszy 2-3zł rozlew z Węgier ale nigdy tego nie zrobiłem.
Tak jak mówiłem cena robi swoje.
Ja bym wybrał LM bo chyba ma najlepsze parametry. Jak komuś zależy na nano technologi z Millersa to można dolać dodatek Archoil, który dostarcza "nanotechnologie" do Millersa. I mamy potem LM NT